Saturday, March 28, 2009

washing..washing..

semalam mia auni tolong ibu wash car..hmmm banyak nyibuk drpd menolong..sudah ku cuci..ku lap..mia jirus balik air kt keta..
asalnye mia pkai baju tido lg..tp bile dh abis basah..aku bukak tinggal cd je..mula2..aku buka air tu kecik je..mia buat muka blurrr..cm x puas hati je.pot pet pot pet mulut dia..????????.*%)**#..dia je tau ape dia ckp..tp aku tau ape dia tya.."air bisss".."nape niee"..ohohoho..even i can't explain how she communicate, as her mom, i know wht she's talking about...ku layan je ape dia ckp..

sian plak nengok dia..aku besarkn flow air tu..

happy le mia jirus kereta.

sambil2..kuberitau, mia siram pokok..pokok nk minum..kuikuikui..ape punye istilah le.

pose mia yg terbaik..she can do it!





Read more "washing..washing....."

Tuesday, March 24, 2009

mother..worth sharing


This is a truly BEAUTIFUL piece. Please read this at a slow pace, digesting every word and in leisure.... Do not hurry....this is a treasure... For those lucky to still be blessed with your Mom, this is beautiful. For those of us who aren't, this is even more beautiful. For those who are moms, you'll love this. The young mother set her foot on the path of life. 'Is this the long way?' she asked. And the guide said: 'Yes, and the way is hard And you will be old before you reach the end of it.. But the end will be better than the beginning.' But the young mother was happy, and she would not believe that anything could be better than these years. So she played with her children, and gathered flowers for them along the way, and bathed them in the clear streams; and the sun shone on them,and the young Mother cried, 'Nothing will ever be lovelier than this.' Then the night came, and the storm, and the path was dark, and the children shook with fear and cold, and the mother drew them close and covered them with her mantle, and the children said, 'Mother, we are not afraid, for you are near, and no harm can come.' And the morning came, and there was a hill ahead, and the children climbed and grew weary, and the mother was weary. But at all times she said to the children, 'A little patience and we are there.' So the children climbed, and when they reached the top they said, 'Mother, we would not have done it without you.' And the mother, when she lay down at night looked up at the stars and said, 'This is a better day than the last, for my children have learned fortitude in the face of hardness. Yesterday I gave them courage. Today, I've given them strength.' And the next day came strange clouds which darkened the earth, clouds of war and hate and evil, and the children groped and stumbled, and the mother said: ' Look up. Lift your eyes to the light.' And the children looked and saw above the clouds an everlasting glory, and it guided them beyond the darkness. And that night the Mother said, 'This is the=2 0best day of all, for I ha! ve shown my children God.' And the days went on, and the weeks and the months and the years, and the mother grew old and she was little and bent. But her children were tall and strong, and walked with courage. And when the way was rough, they lifted her, for she was as light as a feather; and at last they came to a hill, and beyond they could see a shining road and golden gates flung wide. And mother said, 'I have reached the end of my journey. And now I know the end is better than the beginning, for my children can walk alone, and their children after them.' And the children said, 'You will always walk with us, Mother, even when you have gone through the gates.' And they stood and watched her as she went on alone, and the gates closed after her. And they said: 'We cannot see her but she is with us still. A Mother like ours is more than a memory. She is a living presence.......' Your Mother is always with you.... She's the whisper of the leaves as you walk down the street; she's the smell of bleach in your freshly laundered socks; she's the cool hand on your brow when you're not well. Your Mot her lives inside your laughter. And she's crystallized in every tear drop. She's the place you came from, your first home; and she's the map you follow with every step you take. She's your first love and your first heartbreak, and nothing on earth can separate you. Not time, not space... not even death!
source: email from farah
Read more "mother..worth sharing..."

Mandi kolam..

last sat, aku bwk my little doter ni pg mandi kt pool KK. punyela naik malu aku kt situ mia terjerit2 x nak naik..aku bwk naik mickey tu, dia turunkn semula..ceh!!mcm budak besar je lagaknye bagai dah reti berenang..hujan punye pasal, kuheret jugak si comel ni naik. walau t'sentuh jgk hati aku tgk dia..pandang je budak2 lain tgh mandi lg..sebenarnye, hujan x la lebat mane..gerimis2 manja gitu, lagipun dh 6.30ptg. time senja.naik risau gak klu aku mia x tido mlm tu..tapi satu benda yg aku x leh lupa, mlm tu kt rumah dia buat lagak mcm tgh berenang gitu..(x sempat nk snap)hehehehe!!mia auni ni memangla..kemaruk mandi kolam.lain kali kite pg lagi, papa ade senang ckit nk control mia.




Read more "Mandi kolam....."

Feeding time

so behave my dear!!! tengkiu..








Read more "Feeding time..."

good girl!!


huhuhuhu..betapa baiknye dikau ketika ini..mudahnye driving mcm ni, x perlu ku berdendang sayang..meraba segala benda nak bg mia main..x pyh aku terbongkok2 satu tgn pegang stereng, mencari mcm2..sudahnye kereta kite x supo org lain. bersepah mcm ape..
Read more "good girl!!..."

The face u can trust

Semakin jauh KITA berjalan, semakin banyak bekalan yang diperlukan.. .
Ada yang berkata DUIT bukanlah segala-galanya. Tetapi hakikat kehidupan, segala-galanya memerlukan DUIT...Kerana DUIT masih ramai yang perlu BEKERJA selepas BERSARA... Mengapa?

Ini kerana gaya hidup & peningkatan dari aspek :
•kos sara hidup
•kos perubatan
•kos pendidikan anak-anak
•jangka hayat manusia semakin panjang

Apa yang akan kita fikirkan bila musibah menimpa kita...
•Berapakah tabungan yang ada sekarang dan adakah mencukupi?
•Bolehkah saya menabung secara konsisten setiap bulan
•Berapa lamakah tabungan itu mampu bertahan?
•Siapa membiayai bil perubatan sekarang dan dihari kemudian? Anda atau keluarga atau majikan? Mengapa perlu anda/keluarga?
•Sampai bila Majikan membiayai kos perubatan anda? bagaimana jika situasi majikan goyah…atau closedown
•Bagaimana pula setelah anda pencen atau kehilangan mata pencarian,siapa yang membiayainya?

Tapi hakikat yang perlu kita tahu...
•kos perubatan semakin meningkat
•Risiko mendapat penyakit semakin tinggi ? Hospital pilihan? hospital swasta untuk rawatan terbaik/rawatan segera

Jika anda prihatin, kami di Takaful Prudential dapat membantu...Takaful Prudential telah menjadi takaful pilihan NO.1 di Malaysia. Bagaimana kami di TAKAFUL PRUDENTIAL BSN BERHAD dapat membantu anda ? Takaful pertama dengan kad perubatan di Malaysia. Bukan sahaja menyelesaikan bil perubatan anda...malahan menyediakan:

*Jaminan tabung pelaburan setelah anda pencen
*Tabung penyakit kritikal disaat anda memerlukan
*Tabung manafaat kematian bagi mereka yg tersayang

Ini semua untuk hanya dari RM3.33 sehari...... .Adakah anda mampu utk membayar sumbangan sambil menyimpan dan berlindung sebanyak RM3..33 sehari untuk Pelan Takaful anda? Hanya serendah RM100 sebulan untuk pelan komprehensif dari takaful Prudential.

Sedikit pertanyaan untuk kita fikir dan kongsi bersama….Mana lebih menguntungkan utk keperluan masa hadapan A atau B?

A. Jika anda menyimpan RM150 sebulan di Bank/ASB >> Setahun simpanan anda :- RM150 x 12 + dividen
B. Jika anda menyimpan RM150 di TAKAFUL PRUDENTIAL BSN BHD kami sediakan:

[Ilustrasi dibawah adalah utk wanita next birth 25 tahun. Caruman bulanan RM150. Anda boleh memilih manafaat lain mengikut keperluan & bajet anda]

1. Medical Card bernilai minimum RM 150,000 seumur hidup. Boleh digunakan di hospital terkemuka jika anda perlu dimasukan ke hospital tidak kira demam denggi hingga pembedahan besar
2. Elaun Hospital :RM200 sehari akan di bayar jika anda dimasukan ke hospital(Tetap dibayar kepada anda walaupun bil perubatan anda ditanggung oleh majikan anda)
3. Manfaat Utama:Manfaat Kematian/ Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal RM105,000 + baki dalam akaun pelaburan anda akan dibayar sekiranya berlaku kematian.
4. Kematian dan Hilang Upaya Akibat Kemalangan: RM20,000 akan dibayar sebagai manafaat kemalangan ditambah kpd manafaat perlindungan utama
5. Manafaat Penyakit Kritikal : RM70,000 akan dibayar jika peserta disahkan mengidap penyakit kritikal, dpt membantu anda disaat2 anda memerlukan.
6. Caruman menjadi percuma: jika disahkan mengidap penyakit kritikal, peserta tidak perlu meneruskan membayar caruman bulanan lagi, sebaliknya Takaful Prudential akan membayar bagi pihak anda sehingga umur anda 80 tahun
7. Pelaburan yg berlandaskan syariah anggaran bernilai RM51,056 apabila umur mencecah 55 tahun (mengikut growth 8%)

Jadi JANGAN berlengah lagi… PILIHAN DI TANGAN ANDA!
Kini TAKAFUL PRUDENTIAL BSN memperkenalkan pelan takaful komprehensif beserta MEDICAL KAD pertama di MALAYSIA. Boleh digunakan di hospital-hospital terbaik di Malaysia untuk pelbagai kegunaan seperti berikut:-

•penyakit biasa seperti demam denggi dll
•pembedahan Rawatan penyakit barah
•Dialisis Buah Pinggang
•Penjagaan Jururawat di rumah
•Rawatan 30 hari sebelum masuk ke hospital
•Rawatan 90 hari selepas keluar dari hospital
•Rawatan kecemasan untuk kecederaan akibat kemalangan.

Dengan hanya dari RM100 sebulan anda boleh menikmati kad perubatan diatas beserta pelan takaful komprehensif dan dana pelaburan di TAKAFUL PRUDENTIAL BSN.
Duit boleh disimpan...tapi belum tentu kita mampu keluarkan RM 50 ribu sekaligus utk bil perubatan yg tak disangka-sangka.

Untuk illustrasi atau pertanyaan lanjut sila email ke casiez_ioe@yahoo.com dengan butir-butir berikut

•tarikh lahir
•anggaran budget sebulan
•indicate smoker/non smoker

Note: perkongsian ilmu ini boleh juga dikongsikan / forward pada rakan-rakan yg lain. Takaful Prudential juga memperkenalkan Pelan Takaful Cerdik(Dana Pendidikan). Sediakan pendidikan sewajarnya untuk anak anda. HANYA serendah dari RM50 sebulan.KELEBIHAN :-Jaminan Dana Pendidikan anak anda.-pelaburan berlandaskan syariah bagi dana pendidikan permata hati andaJika ditakdirkan ibubapa peserta meninggal dunia atau mengalami hilang upaya kekal sebelum umur 60 tahun atau disahkan mengidap penyakit kritikal, ibubapa tidak perlu membayar sumbangan bulanan, sebaliknya pihak Takaful prudential akan menyumbang bagi pihak ibubapa sehingga peserta(anak) berumur 25 tahun.Manfaat asas –Manafaat kematian.Jaminan pembiayaan pendidikan adalah hadiah paling berharga yang boleh anda berikan kepada anak anda.
Read more "The face u can trust..."

Sunday, March 22, 2009

Sengsarakah dia?

Pada sesiapa yg singgah ke blog ini, bukan aku ingin mempengaruhi kalian untuk membeli insuran yang aku jual ni..tapi sekadar memberi peringatan..selalunya bila kita sibuk dengan rutin harian, selesa dgn ape yg ada..tapi kita lupa sesuatu yang kita tak mungkin duga berlaku dlm hidup kita. cubalah satu masa tu, kita renung anak2..renung isteri..renung suami..renung ibu..renung ayah.."apa akan jadi bile kita tak de?sengsarakah dia? siapa jaga dia? siapa nak tanggung dia? ok ke hidup dia? cukup ke ape yg aku tinggalkan nanti?..itu kalau kita tak de di dunia..macam mane plak kalau kita ni menanggung derita dgn penyakit yg kritikal..dahla tak boleh nak kerja, siapa nak byr sume bil2 tu? sanggup ke orang lain tanggung kite? kalau sanggup pn sampai bile?..sanggup ke kita membebankn orang2 tersayang?terlantar sakit buat kita sensitif..hati cepat terguris..tambah pulak, satu benda pn x bleh nak buat..lagila rasa sengsara..

Ingatlah semakin lama kita dibumi Allah, semakin besar tanggungan, dan semakin banyak bekalan @DUIT yang kita perlukan ! Adakah kita sentiasa sihat? Sepanjang kehidupan, setiap insan MUNGKIN ‘ditimpa musibah (ie: sakit) ....dan PASTI akan ‘tua/uzur & meninggal dunia’...


Read more "Sengsarakah dia?..."

Friday, March 20, 2009

Prudential...always listening..always understanding



Each day is a gift….so full of opportunities.
Live each day to the fullest,
make it the best day in your life.
Turn your vision and dreams to action and
Do not forget to enjoy the journey……



Read more "Prudential...always listening..always understanding..."

Mia tunggu ibu!!

petang tadi, aku kuar jumpe kak wan (hal bisnes) kt pantai hospital..huh!lewat gak aku blik, kul 10.45mlm baru smpai rumah..terkenangkn anak dara sorang ni..masa kt hospital, ada baby baru admitted depan katil hani, tengok comel tul baby tu ats bed..teringat mia kt umah.bukan ape, teringat aku marah dia siang tadi...naughty sgt, smpai naik darah aku..uhuhuhu..memang kurang sabar!!hmm..sampai je rumah, bukak sliding door, mia dh tercongok..bukan main lebar senyum dia..then, aku pakaikn mia baju yg baru kubeli kt jusco..aku singgah je kejap wlaupun jam dh dekat 10 mlm, sbb teringat mia suka sambut beg plastic (ole-ole la tu) tiap kali aku blik dr luar.


Read more "Mia tunggu ibu!!..."

Friday, March 13, 2009

Good Doter!!

Baiknye ank ibu ni..ibu tgh masak, mia duduk tgk ibu. sambil menikmati keropok ikan.
yummy..yummy..

utk elakkn banjir kt sini, aku msukkn vitagen dlm btol.

lama lagi ke ibu!!



Read more "Good Doter!!..."

Thursday, March 12, 2009

ERP by Damia

Abang, anak abang dh pndai buat ERP (Emergency Response Planning)..hehehe..as usual!!she'll say : "aaakiittt"...even there's no such injury happen!








Read more "ERP by Damia..."

Something happened

Mlm sebelum aku pg class, mia tetiba x mo tido..pelik aku tgk dia, smpai dkt 4 am, dia still mcm tu..active sgt..mia lari2..cium aku, cium pak long, then paksu..last skali opah..aku rasa dekat 10 kali dia cium stiap org..aku ngantuk gile sbb esok nk drive pg penang.aku tido2 ayam, dptku rasakn setiap ciuman yg mia bg kt aku. stiap kali mia panjat katil, tiap kali tu la aku t'jaga. tapi still x tau kul brp masa tu. tetiba mak dtg bilik, mak bgtau aku mia ni lain mcm jer..rupanya ape yg dia buat.betul2 mcm apa yg dia buat siang td..masa papa balik shah alam..sayang sna..sayang sini..mata dia npk sgt kuyu nye..bgai x larat nk angkat dah..mcm2 cara dh buat nk bg dia tido..baca ayt kursi..susu pn x ingat dh..byk kali bagi. last2, aku try buat cm ni...baringkn ats dada..agknye, dia rs safe, tidolah puteriku sorg ni..dengkurnye x ingat!! npk sgt letihnyerr..



rasanyer dekat setengah jam mia tido kt dada ibu..bile kami mcm ni, rasa dekat sgt..mia dgr jantung aku, mayb mia teringat msa dlm perut ibu dlu..peneman sunyinya.




Read more "Something happened..."

Cayook! cayook!


Abang, tengok le ank abang ni!! Pak Long bought a new story book!! tapi tgk dia belek synopsis kt blkg tu mcm faham je ank dara ni!! bukan main dia x mo book yg ade gmbr mcm standard age dia..nak yg ade words byk2..hehehe..padahal mia suka tgk gambar je..abang tau kn, kalau msk je tesco, kt main entrance mesti book's part, so mia awal2 dh pick up by herself..pilih sendiri, then, bile je nk byr kt kaunter (lepas dh round 1 tesco), boleh plak dia kata cm ni "mia..na..nak!"..ah sudah, mengamuk kt situ gak..siap baling book (nasib baik dlm troli je). dari sudut kaunter..dia tunjuk kt belah kiri dia..nun jauh di hujung sana..zoom betul2..hehehe..book's part yg dia pegi td..so, dgn rajinnya opah bwk pg sna semula, n mia tukar book yg lain..still lebih kurang, story book..




Read more "Cayook! cayook!..."

Mia n mee sup


Semalam bwk mia pegi mkn mee sup..ank daraku sorg ni memang suke sgt food yg ada mcm tali2 tu,..i.e, mee, bihun, kteow, so-on(betul ke spell cm ni)..ditambah pula dgn kuah yg byk..mia akn hirup ibarat itulah food yg t'sedap di dunia. hmm..like papa..like daughter..soup is their favourite food..


Pak su nk suap mia buat derk jer...
may be she's better eat by her own style!!

Nak pulak pak long suap..

hmm..at last..agknye dh overloaded, she preferred to emerge her cooking expertise!!

Suke sgt tgk mia pegang spoon!!




Read more "Mia n mee sup..."

Friday, March 6, 2009

Mia n cloth diapers

Skrg, boleh dikatakn damia dh fully cd..cuma kalau hari hujan je..aku t'paksala pkaikn mia huggies blik..hmm..dh jd rutin..aku setia membasuh kesemua cd yg ada, every days. kdg2, sbb takut x cukup, bile je mia pee/poo aku dgn kalutnye cpt2 basuh n sidai semula..hehehe..ksian kn..sabarla dear!!ibu n papa tgh kumpulkn cd mia..at this moment, we'll buy 1 cd/month...

So.. kt bawah ni ada aku uploadkn photo2 mia tgh pkai cd..bg kawan2 yg belum lg b'tukar kpd cd..jomlah! berjinak2 dgnnya...GO GREEN!!!

ni gmbr mia pkai cd bumgenius 3..memang puas hati sgt dgn cd ni. hmm..expensive! but, for long term used, it's affordable! nanti adik mia plak pkai..eheheh..hope so!

yg ni plak..cd by lunatots. pun aku suka, sbb fit ngn mia..












Read more "Mia n cloth diapers..."

Sunday, March 1, 2009

Stay Prepared and be Protected


The truth about life is that needs change with time. And as needs change, so do priorities. The problem is getting your financial arrangements to change in response to life's changing priorities. Prudential BSN's (PruBSN) Takafulink Plan is a Shariah-compliant investment-linked family Takaful plan that is designed to overcome life's uncertainties by putting you in control of your life with total flexibility. By adhering to the values you believe in, it also puts you in control of your way of life.




For more info..pls click here
Read more "Stay Prepared and be Protected..."

Long-lasting breastfeeding my precious


Hmm..Since I was decided to breastfeed my bb, I know, I need to improve myself to be more discipline to concentrate on this journey. I must be stronger enough..if I’m failed, it’s mean I’m FAILED to be a good mother..because of wht?
Imam al'Syaf'i berkata : "sihat atau tidak ank itu adalah bergantung sama ada anak disusui oleh susu ibu ataupun tidak walaupun sekali susuan"
Tambahan pula, makin lama anak disusukan oleh ibunya, makin taat anak itu terhadap ibunya kelak. Ini kerana, sambil menyusu, anak dekat dengan ibu, dekat dengan hati dan jantung ibu. jantung bayi dan ibu yang berdegup dapat dirasai bersama.

Andai ibu gembira pada saat itu, anak dapat merasainya. Jika ibu sedih pada saat itu, anak akan berasa dukacita. Anak juga memandang tepat wajah ibu tika menyusu. Mata ibu, hidung ibu, wajah itulah akan diingati anak sehingga akhir hayatnya. Beruntunglah para ibu yang mampu menyusukan bayinya sehingga berumur 2 tahun seperti digalakkan dalam islam.

Pahala ibu menyusukan bayi

  • wanita yang menyusukan bayinya dengan susu badan akan mendapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikan.
  • jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 2 tahun, maka malaikat-malaikan di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
  • jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

Sambil menyelam minum air. Apa salahnya sekiranya si ibu membasahkan bibir dengan melaungkan alunan merdu zikir munajat kepada Allah. Tiupan rasa cinta Rabb ini hendaklah disemai dari kecil lagi. Berzikir juga lebih baik daripada diam membisu seribu bahasa.




Read more "Long-lasting breastfeeding my precious..."
 

Great Morning ©  Copyright by Miazariel Babykids | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks